De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft uit tankmelk onderzoeken een  daling van  spoorelementen ontdekt, vooral in de zomerperioden.

Mineralen daling bij dieren vooral in zomermaanden

Veel grondsoorten zijn van nature arm aan spoorelementen.  Ook het gras voor de hoogproductieve koeien kan dan te weinig spoorelementen bevatten. Echter geldt dit ook voor schapen, geiten en paarden. In de tabel kunt u zien dat tijdens de zomermaanden jodium, selenium, koper en zink lager zijn in de zomermaanden.
Na inname van het element selenium duurt het 2 tot 3 maanden voordat het is opgenomen door het lichaam.  Het verschil is dat het 2 tot 3 maanden eerder in de melk te zien dan dat het in het bloed zichtbaar is.  In het bloed is het de daadwerkelijke seleniumvoorraad die zichtbaar is en in melk is de actuele seleniumopname van het dier te meten. Zeker dieren die ingezet worden voor de fokkerij of productie dienen voldoende mineralen te krijgen om optimaal te kunnen presteren.
Conclusies:
  • Bij dag- en nachtbeweiding is aanvullen van mineralen nodig
  • In de zomer maanden  zitten er te weinig spoorelementen in het gras
  • Selenium wordt vertraagd opgenomen

Rockies Rundvee

  • De liksteen speciaal voor rundvee is tijdens de weideperiode een makkelijke manier om te voldoen aan de voorziening van spoorelementen.
  • Wist u dat de 10 kg Rockies Rundvee een handige draagstrap heeft zodat ze  ook makkelijk te tillen  zijn voor uw klanten.
  • Rockies Rundvee bevat juist die spoorelementen die tijdens de zomermaanden te weinig aanwezig zijn tijdens weidegang
    01-02-2022 10:57