Geeft je paard een slome, vermoeide of lusteloze indruk? Schuifelt je (recreatie)pony neerslachtig rond? Is hij niet vooruit te branden en moet je hard werken om je paard in beweging te krijgen en te houden Het lijkt alsof de batterij zo goed als leeg is. En dat kan ook daadwerkelijk zo zijn! In het geval van een elektrolytentekort bijvoorbeeld. Ontdek hier hoe je dit kunt herkennen én oplossen.

Een elektrolytentekort? Hoe kan dat dan? Een elektrolytentekort ontstaat als een paard meer elektrolyten (lichaamszouten) verbruikt en verliest dan wat er in het lichaam van het paard aanwezig is en/of aangevuld wordt. Bijvoorbeeld als een paard veel zweet tijdens een wedstrijd, een intensieve training of rit. Zeker als de temperaturen hoger zijn (20 graden of warmer) kan een paard overmatig zweten en veel vocht en elektrolyten verliezen. Soms wel tot 15 liter zweet per uur! Maar ook tijdens stresssituaties (denk aan langdurig transport), ziekte of als een paard of pony op een (streng) dieet staat, kan er een elektrolytentekort ontstaan. Verlies van uithoudingsvermogen, prestaties en algemene vitaliteit kunnen dan symptomen zijn.

Paarden met een elektrolytentekort

De voor paarden belangrijkste zijn elektrolyten zijn natrium, kalium, calcium, magnesium en chloor. Bij een tekort raakt je paard vermoeid, lusteloos en gaan zijn organen, spieren en zenuwen minder goed werken. Een elektrolytentekort is ook te herkennen aan een doffe vacht, dieper liggende ogen, spierkrampen, uitdroging, donkere urine, oververhitting, verminderde eetlust en/of dorstprikkel, koliek en hart- en verteringsproblemen. Elektrolyten zijn dus essentieel voor het goed functioneren en sneller herstellen van het lichaam van jouw paard of pony. In ruwvoer en krachtvoer zit bijna geen natrium en chloride, dus hiermee kan het paard een elektrolytentekort niet oplossen. Hoe dan wel?

Energieboost voor jouw paard

Hoe belangrijk drinkwater ook is, met alleen het aanvullen van water kom je er niet want een paard kan zonder elektrolyten geen water vasthouden. Hiermee kan je het probleem zelfs verergeren. Met keukenzout (natrium) toevoegen kan er een scheve balans ontstaan tussen de elektrolyten onderling. Je zal het complete spectrum aan verloren lichaamszouten moeten aanvullen in uitgebalanceerde verhoudingen. Alleen samen kunnen de elektrolyten goed hun werk doen. Als de elektrolyten tijdig en goed worden aangevuld, zal een paard sneller herstellen en weer z’n energieke zelf worden.


Elektrolyten supplement voor een beter uithoudingsvermogen en herstel

Zoek jij een elektrolyten supplement om te gebruiken voor, tijdens of na situaties waarin je paard elektrolyten heeft verloren? Kijk dan goed naar de samenstelling. Onderzoek de werkelijke hoeveelheden van de elektrolyten en vermijd supplementen die suiker bevatten. Als je een elektrolytensupplement wilt waarmee je het natuurlijke gedrag van het paard stimuleert, zodat hij elektrolyten zelf naar behoefte kan aanvullen, dan is de Rockies Elektrolyten liksteen ideaal. Rockies Elektrolyten likstenen hebben een unieke samenstelling, namelijk het zuiverste zout ter wereld, gecombineerd met chloride, kalium en magnesium in de best mogelijke onderlinge verhoudingen. Calcium zit doorgaans voldoende in het voer. Te veel calcium verhindert de opname van het zo belangrijke magnesium. Daarom is dit bewust niet toegevoegd aan de Rockies Elektrolyten likstenen.

Krijgt jouw paard een sober rantsoen?

Is jouw recreatie- of sportpaard of -pony gevoelig voor suikers en zetmeel en staat hij op een sober dieet? Ook dan biedt een Rockies Elektrolyten liksteen een ideale zomerse aanvulling op het rantsoen. Ze bevatten geen belastende zetmeel of suikers. Alleen de stoffen die jouw paard nodig heeft. Wel met een lekkere appelsmaak.

Met een Rockies Elektrolyten liksteen bied je een elektrolyten supplement waarmee jouw paard met likgedrag eventuele tekorten van onmisbare bouwstoffen in het lichaam zelf naar behoefte kan aanvullen. Met behulp van elektrolyten zal hij langduriger kunnen presteren en sneller herstellen.
Bloedarmoede en andere oorzaken bij een sloom paard

Natuurlijk lost een Rockies Elektrolyten niet alles op, het is geen wonderliksteen. Want hoe energiek een paard is, ligt natuurlijk ook deels aan het karakter of temperament. Let op: jij kent jouw paard goed, dus als hij of zij normaal gesproken niet sloom of lusteloos is, maar voorwaarts en scherp aan het been, dan is het zaak om goed uit te zoeken waardoor dit wordt veroorzaakt. Er kunnen ook andere fysieke problemen spelen, zoals bloedarmoede of hoef- en gewrichtsproblemen.

Vertoont je paard gedrag dat je niet herkent? Is hij niet voorwaarts, vindt hij rijden niet leuk, slaat hij naar de zweep of vertoont hij (subtiele) tekenen van pijn? Goede voeding is belangrijk, maar denk ook aan onderliggende rijtechnische kwesties. Raadpleeg bij twijfel een deskundige zoals een dierenarts, tandarts, hoefsmid, fysiotherapeut, osteopaat, instructeur en/of zadelpasser.  

Heb je vragen over een elektrolytentekort? We helpen je graag met een persoonlijk advies.

Stel je vraag telefonisch 050 – 406 1254 of direct online.
 
    22-04-2022 15:30